Terengganu Coverage

Mangsa Banjir Terengganu Lapor SPRM Dakwaan Penyelewengan Bantuan

Satu laporan berhubung dakwaan penyelewengan bantuan banjir dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) oleh beberapa mangsa banjir di Kampung Alor Limbat, Marang. 

Laporan yang bertarikh 12 Mac itu mendakwa, sebahagian mangsa banjir telah dinafikan hak untuk menerima bantuan daripada pihak berwajib. 


“Orang yang layak tidak diberi bantuan sedangkan orang tidak layak menerima bantuan tersebut. Kami merasakan hak kami dinafikan dan ada kebocoran dalam agihan tersebut,” kata laporan itu. 

Turut dilampirkan dalam laporan itu ialah bukti-bukti bergambar yang menunjukkan rumah mereka terlibat dengan banjir. 


Untuk rekod, mangsa banjir yang berdaftar serta tinggal di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) itu memang layak dapat, termasuk mereka yang daftar tetapi tidak tinggal di PPS. 

Masalah berkaitan perkara ini mula timbul apabila Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) di setiap kampung diberi kuasa oleh kerajaan negeri untuk menilai kelayakan seseorang samada mereka menjadi mangsa banjir atau sebaliknya. 

Pihak JPKK yang akan mengesahkan sama ada mereka benar-benar terlibat banjir ataupun tidak, sebelum ianya diangkat kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk diproses bagi menerima bantuan.

Post a Comment

Previous Post Next Post