Terengganu Coverage

UAI Ada Tauliah Di Kelantan, Tapi Tiada Di Terengganu


Ustaz Azhar Idrus atau UAI mempunyai tauliah daripada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) untuk menyampaikan kuliah agama di negeri itu termasuk di Madinah Ramadan. 

Exco Kerajaan Negeri Kelantan, YB Wan Roslan Wan Hamat berkata, perkara itu telah disahkan oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) selaku badan pelaksana. 

“Pihak MPKB-BRI melalui setiausahanya, Mohd. Shaifudeen Md. Salleh mengesahkan UAI serta lain-lain pendakwah mempunyai tauliah untuk menyampaikan kuliah agama sepanjang sebulan Madinah Ramadan berlangsung. 

“MPKB-BRI telah menyenaraikan semua nama pendakwah dan menghantar surat kepada MAIK untuk meminta tauliah. Malah UAI sendiri sudah lama mempunyai tauliah untuk menyampaikan kuliah agama di negeri ini,” katanya dalam laporan Utusan Malaysia, semalam. 

Namun, UAI antara pendakwah yang masih belum mempunyai tauliah untuk berceramah dan mengadakan kuliah di Terengganu. 

Perkara itu disahkan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) bulan lalu. 

Pesuruhjaya JHEAT, Rozi Bidin berkata, keseluruhan 1,313 individu mempunyai tauliah untuk berceramah agama, mengajar agama Islam dan mengajar al-Quran di Terengganu. 

Statistik pemegang tauliah dikeluarkan JHEAT sehingga November lalu menunjukkan hanya 30 pendakwah selebriti diberi kebenaran khas oleh pihak berkuasa negeri itu, namun tidak termasuk UAI.

Persoalannya, UAI ada tauliah di Kelantan, tetapi tiada di Terengganu. Kenapa? 

Post a Comment

Previous Post Next Post