Terengganu Coverage

Mahkamah Persekutuan Perintah Petisyen Pilihan Raya Kemaman Dibicarakan

Mahkamah Persekutuan memerintahkan dua petisyen pilihan raya yang difailkan untuk mencabar keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi kawasan Parlimen Masjid Tanah dan Kemaman dikembalikan ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan penuh, lapor Sinar Harian hari ini. 

Panel tiga hakim diketuai Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat membenarkan rayuan yang dikemukakan oleh calon Barisan Nasional (BN) dan pengundi dari kawasan Parlimen Kemaman supaya mahkamah mendengar perbicaraan penuh petisyen berkenaan. 

Tun Tengku Maimun yang mengetuai panel terdiri daripada hakim Mahkamah Persekutuan, Dato’ Seri Hasnah Mohammed Hashim dan Dato’ Nordin Hassan mendengar kedua-dua rayuan itu, hari ini. 

Petisyen pilihan raya yang difailkan calon BN bagi kawasan Parlimen Masjid Tanah, Abdul Hakim Abdul Wahid dan pengundi Parlimen Kemaman, Wan Mohamad Hisham Wan Abdul Jalil, masing-masing dibatalkan oleh Mahkamah Pilihan Raya Melaka dan Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada 7 Februari dan 12 Februari lepas setelah mahkamah menerima bantahan awal yang dikemukakan oleh responden dalam kedua-dua kes itu. 

Abdul Hakim merayu terhadap keputusan Mahkamah Pilihan Raya itu yang membatalkan petisyen pilihan rayanya untuk membatalkan kemenangan Ketua Bersatu Masjid Tanah, Dato' Mas Ermieyati Samsudin pada PRU15 bagi kawasan Parlimen Masjid Tanah. 

Sementara itu, Wan Mohamad Hisham merayu terhadap keputusan Mahkamah Pilihan Raya yang membatalkan petisyen pilihan rayanya untuk membatalkan keputusan pilihan raya bagi kawasan Parlimen Kemaman yang dimenangi oleh Che Alias Hamid daripada PAS. 

Dalam keputusan mahkamah, Tun Tengku Maimun berkata, 'pliding' dalam petisyen pilihan raya bagi kedua-dua kes adalah mencukupi. 

Oleh itu, beliau memerintahkan kedua-dua kes dihantar semula untuk pendengaran penuh berhubung merit di hadapan hakim Mahkamah Pilihan Raya yang berbeza.

 

Post a Comment

Previous Post Next Post